přeskočit na navigaci

ROSTLINNÉ OLEJE
V OZONOVÉ KOSMETICE

Základní vlastnost použitých rostlinných olejů:

OLIVA

otevřít obrázek v novém okně: OLIVA

Olivovník (Olea europaea) je stále zelený strom původem z Asie, s rozvětvenou korunou a s tuhými listy ve tvaru hrotu kopí. Tylo listy každé tři roky znovu vyrostou. Olivovník lehce poznáte, protože je to nízký strom s uzlovitým kmenem a větvemi. Protože olivovník dobře vzdoruje plísním, je také nazýván „věčným stromem“. Prvních sedm let na něm olivy vůbec nerostou. Teprve kolem dvacátého roku věku skýtají olivovníky nejbohatší úrodu. Po 150 letech se úroda oliv snižuje a po 200 letech na místě, kde dříve stál strom, samy vyraší větvičky nového stromu. Nejstarší stromy mají až 1000 let. Kvalit oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové. Už Hippokrates, nejznámější starořecký lékař doporučoval olivový olej na léčbu vředů, cholery a bolesti svalů. Dnes se olivy pěstují hlavně ve Středomoří, ale také v Kalifornii a Jižní Africe.

OLIVA

Olivový olej je jedním z nejvydatnějších přírodních zdrojů minerálů vápníku a hořčíku, vitamínů A, E. Hlavní podíl tvoří kyselina olejová cca 74%, kyselina palmitová cca 11,5%, kyselina linolová cca 9%.

Velmi vhodný pro suchou, zánětlivou, alergickou, podrážděnou, poraněnou či jinak poškozenou pokožku.

JOJOBA

otevřít obrázek v novém okně: JOJOBA

Jojoba (Simmondsia chinensis) suchoodolný keř dosahující výšky až tři metry původem ze severního Mexika a pouští Arizony. Jojoba je rostlina dvojdomá, se sklizní jedenkrát za rok. Stáří keře je 100 až 200 roků. Dnes se pěstuje v Argentině, Austrálii, Chile, Egyptě, Indii, Izraeli, Mexiku, Peru, Jižní Africe a USA.

Jojobový olej obsahuje stopové prvky, vitamín E, vosky dlouhořetězcových mastných kyselin a alkoholů. Neobsahuje žádné triglyceridy. Hlavní podíl tvoří kyselina gadolenová cca 72%, eruková 15%, olejová cca 10%. Z hlediska složení se jedná o vosk, běžně je však označován jako olej.

Je to excelentní olej a kosmetický doplněk nejjemnějších masážních a regeneračních olejů a krémů, protože jeho složení je podobné jako u tuku v naší kůži. Patří k nejcennějším přírodním olejům. Je vhodný pro jakýkoli typ pokožky. Udržuje přirozenou vlhkost pokožky, pravidelným používáním se citlivá, suchá a podrážděná kůže stává opět odolnou. Obsahuje vyvážený poměr pěstících látek s hojivou schopností. Pokožku ošetřuje, regeneruje, vyhlazuje a pomáhá v péči o aknózní pleť.

Dobře se roztírá a nezanechává typicky mastný lesk, ale naopak hedvábný třpyt. Stabilizuje vlhkost v kůži a kožní film, což ocení hlavně nemocná kůže. Posiluje kožní tkáň, čehož lze využít v těhotenství.

KOKOS

otevřít obrázek v novém okně: KOKOS

Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera) je až 30 m vysoká palma s přímými nebo prohnutými kmeny a více než 5 m dlouhými listy. Roste nejčastěji na mořském pobřeží tropického pásu. V paždí listů vyrůstají dlouhé laty květů samčích i samičích. Po opylení se ze samičích, pestíkových květů vyvíjejí tzv. kokosové ořechy.

Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah minerálů. Představuje zdroj železa, vápníku a přírodních látek v podobě vitamínů A, B, C a E. Hlavní podíl tvoří kyselina laurinová cca 47%, kyselina myristová cca 18%, kyselina kaprinová, kyselina kaprylová, kyselina myristová.

Panenský kokosový olej, jeden z nejefektivnějších hydratačních produktů přírody, je pokožkou velice snadno a rychle beze zbytku absorbován. Nezanechává mastný efekt a má pozoruhodně hluboce hydratační vlastnosti, které jsou v kombinaci s živinami dodány tam, kde je jich nejvíce potřeba. Zabraňuje stárnutí pokožky a posiluje vlastní biosystém pokožky. Má pozitivní vliv na její vzhled, funkci a také nezanedbatelně zvyšuje její obranyschopnost.

AVOKÁDO

otevřít obrázek v novém okně: AVOKÁDO

Avocado (Persea americana) je strom až 20 m vysoký pocházející ze Střední Ameriky a Mexika.

Za studena lisovaný avokádový olej představuje zdroj draslíku, folátů, vitamínů A, D, E, B1, B2, lecitinu, karotenoidů a fytosterolů. Hlavní podíl tvoří kyselina olejová cca 65%, kyselina palmitová cca 20%, kyselina linolová cca 15%.


AVOKÁDO

Velmi dobře se vstřebává do kůže, zvláště dobře je snášen suchou, citlivou a problémovou kůží s ekzémy a psoriázou, která vyžaduje bohaté vitamínové ošetření.

DÝNĚ

DÝNĚ

Dýně (Cucurbita pepo).

Olej z dýňových jader má ze všech rostlinných olejů nejvyšší obsah organicky vázaného zinku. Dále obsahuje vitaminy jako E, A, D, vitaminy skupiny B (B12, B17) a minerály jako selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo. Jsou v něm také přírodní hormonálně účinné látky (kukurbitol) a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům. Hlavní podíl kyselina linolová cca 47%, kyselina olejová cca 28%, kyselina linolenová cca 7%. Tocopherol 80-600 mg/kg, sterin 40-100 mg/kg.

otevřít obrázek v novém okně: DÝNĚ

Pomáhá růstu nehtů a jejich zpevnění, vyživuje nehtové lůžko. Podporuje pružnost kůže a přispívá k její regeneraci. Působí blahodárně při výskytu některých typů ekzému. Má utišující, revitalizační účinky, masáž dýňovým olejem přispívá k obnově kožních buněk.

KUKUŘIČNÉ KLÍČKY

KUKUŘIČNÉ  KLÍČKY

Kukuřice (Zea mays).

Olej z kukuřičných klíčků má velmi vysoký obsah organicky vázaného koenzymu Q10 a vitamínu E. Dále obsahuje vitaminy skupiny B a stopové prvky. Hlavní podíl kyselina linolová cca 52%, kyselina olejová cca 32%, kyselina palmitová cca 12%.

Používá se do výživných krémů a přípravků pro citlivou pleť. Olej má regenerační a hojivé účinky, změkčuje kůži, omezuje tvorbu prasklin, skvěle ošetřuje a chrání zanícenou a aknózní pleť.

MAKADÁMIE

otevřít obrázek v novém okně: MAKADÁMIE

Makadámie trojlistá (macadamia ternifolia) - stále zelený strom, až 10 m vysoký. Makadámie pochází z Austrálie, kde rostou divoce v deštných pralesích. V roce 1881 byli makadámiové stromy dovezeny na Havaj jako okrasné rostliny. Makadámie rostou i v jižní Africe a střední Americe. Rostlinám vyhovuje mírné klima s dostatkem srážek, podobně jako u kávovníků. Oříšky mají tvrdou hnědou skořápku a jsou pokryty zelenou slupkou. Když slupka pukne, oříšek vypadne. Skořápka je hladká až hrbolatá podle druhu. Oříšky mají smetanově žlutobílou barvu.

Olej z makadamiových ořechů obsahuje vysoký obsah organicky vázaných vitamínů E, A a B, minerálů selenu a zinku. Hlavní podíl kyselina olejová cca 60%, kyselina palmitoolejová cca 20%, kyselina palmitová cca 10%, kyselina linolová cca 2%.

MAKADÁMIE

Tento jedinečný olej, získaný ze semen lisováním za studena, je výborný zejména k masážím. Bývá nedílnou součástí nejkvalitnějších základních masážních směsí. V kosmetické péči hraje prvořadou úlohu. Makadamiový olej má skvělé regenerační účinky, podporuje schopnost přirozené hydratace kůže zevnitř a tak napomáhá udržovat ji pružnou, vláčnou a elastickou. Jemně a účinně pečuje o citlivou dětskou pokožku.

MANDLE

otevřít obrázek v novém okně: MANDLE

Mandloň obecná (Amygdalus communis) je strom 4 – 9 m vysoký. Pochází z jihozápadní Asie. Mandle se používali již v Době Bronzové (3000 roků př.n.l.). Divoce roste v oblasti Středomoří, Sýrii, Libanonu, Izraele a Jordánska. Současnými producenty jsou Řecko, Irán, Itálie, Maroko, Portugalsko, Španělsko, Sýrie, Turecko, USA.

Mandlový olej obsahuje vysoký obsah organicky vázaných vitamínů A, E, F, z minerálů především hořčík, draslík, vápník. Hlavní podíl kyselina olejová cca 75%, kyselina palmitová cca 13%, kyselina linolová cca 8%.

MANDLE

Řadí se mezi nejcennější rostlinné oleje. Lehce se vstřebává, je výživný, nezanáší póry, vhodný i pro citlivou dětskou pokožku nebo pokožku se sklonem k suchosti. Pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění, chrání ji a pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání. Je dobrý proti striím na břiše a prsou v těhotenství. Zklidňuje podrážděnou dětskou pokožku, je vhodný pro miminka od prvních dnů po narození. Je účinný při ošetřování hrubé, popraskané kůže, ekzémů, akné a popálenin. Výborně regeneruje pokožku spálenou slunečním zářením. Mandlový olej patří k nejpoužívanějším při aromaterapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů. Pleť si zachovává lépe pružnost a hebkost.

MERUŇKA

otevřít obrázek v novém okně: MERUŇKA

Meruňka obecná (Prunus armeniaca, syn. Armeniaca vulgaris) je strom 4 – 8 m vysoký. Pochází z Číny. Je příbuzná švestce a broskvoni. Její stáří je více jak 3000 roků. Do Evropy se dostala přes Turecko počátkem letopočtu. Největšími producenty jsou Turecko, Egypt a USA.

Olej z meruňkových jader obsahuje vysoký obsah organicky vázaných vitamínů B2, B3, B5, beta-karoten, z minerálů především vápník, hořčík, draslík, zinek. Hlavní podíl kyselina olejová cca 66%, kyselina palmitová cca 7%, kyselina linolová cca 27%.

otevřít obrázek v novém okně: MERUŇKA

Je dobře snášen všemi druhy pleti, svými vlastnostmi je podobný oleji mandlovému. Hodí se k péči o jemnou, velmi citlivou i dětskou pleť. Je vhodný i pro miminka a batolata. Ošetřuje a regeneruje suchou a popraskanou kůži, blahodárně působí při potížích s akné a ekzémy, pečuje o kůži poškozenou nadměrným opalováním. Od 17. století je olej meruňky používán v Anglii proti nádorům a vředům. Tvoří základ vysoce kvalitních masážních směsí.

SLUNEČNICE

otevřít obrázek v novém okně: SLUNEČNICE

Slunečnice roční (helianthus annus).

Slunečnicový olej má velmi vysoký obsah organicky vázaného vitaminu E a stopového prvku selenu. Hlavní podíl kyselina linolová cca 63%, kyselina olejová cca 24%, kyselina palmitová cca 6,5%.

otevřít obrázek v novém okně: SLUNEČNICE

V kosmetice, masážní praxi, farmacii a dalších oborech zaujímá své důležité místo. Označuje se jako hřejivý, podporuje prokrvení pokožky, je proto vhodný jako základní olej pro přírodní kosmetické receptury.

Napomáhá hojení akné a ekzémů, má zvláčňující účinky, výborně hojí a regeneruje. Složením je obdobný lipidovému plášti pokožky. Při dlouhodobém používání ve větším množství může pokožku vysušovat, vhodnější je míchat jej s jinými druhy rostlinných olejů lisovaných za studena, např. mandlovým nebo meruňkovým.

Hodí se i neředěný na běžnou masáž, někdy bývá trochu lepkavý a drsný, ale dobře klouže.

Je oblíbeným lidovým prostředkem při revmatických bolestech.

SAFLOR

otevřít obrázek v novém okně: SAFLOR

Saflor - světlice barvířská (Carthamus tinctorius L.) - šafránový bodlák. Pochází ze stepních a polostepních oblastí, vypadá jako bodlák. Je 50-110 cm vysoká, vegetační doba 100-130 dnů. Safflower je jedna z nejstarších plodin lidstva. Největšími producenty jsou Indie, USA, Mexiko, Etiopie, Kazachstán, Čína, Argentina a Austrálie.

otevřít obrázek v novém okně: SAFLOR

Olej je srovnatelný s olejem slunečnice. Má však vyšší obsah kyseliny linolové je polovysychavý. Obsahuje až 80% kyseliny linolové a jen 0,2% kyseliny linolenové, asi 13% kyseliny olejové, 4-6% kyseliny palmitové, 1-4% kyseliny stearové, 0,4% kyseliny arachové a 0,05% kyseliny lignocerové.

Podporuje látkovou výměnu, produkci hormonů (např. prostaglandinu), který je nutný pro stavbu buněčných struktur. Protože se jedná o vysychavý olej, hodí se jako emolient pro krémy na mastnou pleť.

Navigace

Akce a aktuality

  • Změna adresy firmy ! (1.1.2016)
    Nová adresa celá zpráva ]
  • KNIHOVNA 2013 (21.2.2014)
    pro uživatele TAO 80 celá zpráva ]

Vyhledávání